Föreningen bedriver en mångårig framgångsrik elitverksamhet, vilket också är en av föreningens grundläggande målsättningar – "att skapa förutsättningar för hållbara elitsatsningar".
Definition av Elit, svensk konståkning (Svenska Konståkningsförbundet)
”I en elitsatsning är utvecklings- och resultatförbättring vägledande för idrottaren, vilket innebär att grunden för satsningen är mängd och kvalitet på träning över tid. Idrottarens egen ambition och vilja är avgörande.”
Konståkning på elitnivå är ett ”året-runt-idrottande” med obligatoriska inslag.
Ungdomsåren är en förberedande period för att i junioråldern ta beslut om den aktive vill satsa mot elit eller enbart träna för hälsa och välbefinnande. Det är viktigt att komma ihåg att det ska vara motiverande att bedriva elitidrott. Stor vikt läggs vid idrottsliga värderingar samt en personlig utveckling för fortsatt stimulering att se glädje i elitidrott.
Föreningens Avancerade verksamhet består av följande grupper:
* Elit (landslagsåkare)
* Förberedande elit - senior
* Förberedande elit - junior
* Förberedande elit - ungdom (min. ålder året aktiv fyller 13 år)
Föreningen anser att enbart aktiva som nått Landslag och Juniorlandslag är elit.
Här sker stora delar av planering och upplägg i samråd med SKFs sportchef.
Aktiva som inte riktigt nått hela vägen dit, men närmar sig och har ambition, förutsättningar och en verklighetsförankrad syn på sitt idrottande, är ”förberedande elit”. Föreningens åldersgräns för att ha möjlighet att vara ”förberedande elit” är 13 år och följer Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn-och ungdomsidrott.
På de aktiva ställs med ökad ålder större förväntningar på att vara en förebild, arbeta koncentrerat, målmedvetet och självständigt på is, fys, balett och andra ev komponenter i träningsupplägget för att nå målet att som vuxen bli en självständig idrottare.
I denna del av föreningens verksamhet finns ett begränsat antal platser, som bestäms beroende på de aktivas ålder, is-och tränartillgång, upplägg och krav från Svenska Konståkningsförbundet. I ramarna för denna verksamhet finns obligatoriska delar i upplägget för att optimera den aktivas möjligheter till ett hållbart idrottande.
Deltagande i denna verksamhet kräver mycket engagemang från föräldrar och den vuxna aktiva i föreningens verksamhet. Samtlig information, som rör denna verksamhet, delges kontinuerligt under säsong samt muntligt vid obligatoriska vårdnadshavar-och informationsmöten. Obligatoriska utbildningar för vårdnadshavare och aktiva.
Arbetsgrupper
Arbetsgrupper bestående av föräldrar till föreningens åkare (gäller ej Skridskoskolan) ansvarar för olika områden kopplade till föreningens verksamhet. Information om vilken Arbetsgrupp man tillhör delges vid informations-och föräldrarmöte. I dessa grupper ges möjlighet att vara delaktig i och bidra til föreningsutveckling, miljön och stämningen i föreningen. Föreningsverksamhet bygger på ideell hjälp från medlemmarna.
Försäljning vid jul eller påsk
Alla gruppers medlemmar deltar vid obligatorisk försäljning av tex ljus eller andra varor för att hjälpa till att stärka klubbkassan (gäller ej Skridskoskolan) för tex kostnader för inköp av is, lokalhyror osv. Enligt beslut på årsmötet 2023 bestämdes att det också går att betala motsvarande summa till föreningen, men inte behöva hämta ut de varor som ska säljas.
Föreningens arrangemang
Förälder till åkare i föreningen ska vara delaktig genom att hjälpa till vid arrangemang som föreningen anordnar, tex jul-och våruppvisning, Slingauppvisning, tävlingar, test, sociala events m fl. Information ges av styrelsen inför varje terminsstart vid informations-och föräldrarmöten om vilka grupper som ska finns tillgängliga vid vilka av föreningens arrangemang.
Uppförandekod
Förälder och aktiv ska vara insatta i samt acceptera Svenska Konståkningsförbundets Uppförandekod, Solna Konståknings värdergrund och övriga styrdokument.
*******************************************************************
Elit
Detta är föreningens mest avancerade nivå där aktiva som nått Svenska Konståkningsförbundets kriterier för deltagande i Seniorlandslag och Juniorlandslag ingår. Föreningen följer samma ålderskriterier som Svenska Konståkningsförbundet har. Individuella upplägg och årsplanering läggs upp i samråd med ansvarig tränare och med Svenska Konståkningsförbundets sportchef.
Mer information om SKF:s landslagskriterier finns här.
Förberedande elit
Med långsiktig åldersanpassad intensiv träning nå sitt eget max.
Utveckla åkare som kan hävda sig på nationella och internationella tävlingar.
Ungdomsåkare som har Svenska Konståkningsförbundets fd Ungdomslyftets kriterier som "morot". Åkare som strävar mot att ta sig in i Elit. Träning i grupp med individanpassning.
Stor vikt läggs vid idrottsliga värderingar samt en personlig utveckling för fortsatt stimulering att se glädje i ”långsiktig åldersanpassad intensiv träning”. Hänsyn tas ffa till verklighetsförankrad ambitionsnivå. Årsplanering görs i samråd med ansvarig tränare.
Vid de högsta tävlingsserierna Elitserie, Nationell serie och A-tävlingar tilldelas de aktiva tävlingstillfällen av SKF. Föreningen eller tränarna kan ej påverka detta. Tävlingsanmälan görs av tränaren i samråd med den aktiva, föräldrar med tanke på planering, mående och möjligheterna till förberedelse. Här är det föreningens krav på träningsnärvaro med ordinarie tränarteam innan tävling i samråd med tränarnas bedömning, som avgör om förberedelserna varit tillräckliga eller ej. Detta för skydda åkarna och förhindra att aktiva pressas till att tävla trots sjukdom eller skada. Närvaro 2-4 veckor före tävling är en riktlinje.Läs mer i föreningens Riktlinjer - hittar du under Styrdokument.
För de aktiva som tävlar SKFs högsta serie är konståkningen är betrakta som en ”året-runt-idrott”, så rekommendationen är för dessa aktiva att delta på läger under de perioder på året då ingen organiserad föreningsverksamhet finns. Återhämtningsperioder planeras in. För aktiva som ingår i SKFs satsningar läggs årsplanen i samråd med SKFs sportchef
*******************************************************************