SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Föreningen Solna Konståkning
Fotboll

Beskrivning Skridskoskola

 

Bra start för dig som är nybörjare på skridskor oavsett ålder. Fokus på att ”lära genom att leka”.

 Mål: Lära ut skridskoåkningens grunder.


Det finns möjlighet att anmäla sig till olika typer av nivåer:


Skridskokul 4-6 år
            

Genom lek och roliga övningar lär sig barnet att stå på skridskor och så småningom att ta sig fram över isen i lugnt tempo. Vår erfarenhet är att barn snabbare lär sig åka skridskor utan föräldrar, varför barnet bör klara sig utan mamma och pappa i 45 min.

  • FÖRKUNSKAP: ingen
  • MÅL: Att tycka det är roligt att åka skridskor och vilja fortsätta nästa säsong. Att kunna ställa sig upp och åka själv. Att ta Pandamärket och delta vid klubbens gemensamma uppvisning.

Möjlighet att välja att åka 1 eller flera gånger i veckan.

 

 

Nybörjare

  • FÖRKUNSKAP: Kan stå på skridskor själv och resa sig upp när man ramlat, är intresserad av att lära sig enklare övningar.
  • MÅL: Att genom lek och roliga övningar lära sig att åka framåt och bakåt, att öka farten samt att utföra enklare moment på isen. Att känna gruppgemenskap, uppleva åkglädje och delta vid klubbens gemensamma uppvisning. Att ta märke 1.

Möjlighet att välja att åka 1 eller flera gånger i veckan.



Fortsättning

  • FÖRKUNSKAP: Kan åka framåt/bakåt, har märke 1-2 eller motsvarande kunskap.
  • MÅL: Att lära sig åka säkert med fart och utveckla sin skridskoteknik genom lek och roliga övningar. Att känna gruppgemenskap, uppleva åkaglädje och delta vid klubbens gemensamma uppvisning. Att ta märke 2-3.

Möjlighet att välja att åka 1 eller flera gånger i veckan.

 

 

Förberedande konståkning

  • FÖRKUNSKAP: Har åkt en del skridskor, har märke 2 eller högre märke eller motsvarande kunskap.
  • MÅL: Att lära sig åka grunderna i konståkning, att öka stabiliteten och farten genom att öva olika teknikslingor. Att känna gruppgemenskap, uppleva åkaglädje och delta vid klubbens gemensamma uppvisning. Att ta märke utifrån varje individs kunskapsnivå.

Möjlighet att välja att åka 1 eller flera gånger i veckan.

 

 

Skridskoteknik 13-20 år

  • FÖRKUNSKAP: Ange gärna åkvana/kunskapsnivå i din anmälan så delar vi in i grupper efter kunskapsnivå, ”nybörjare” eller ”avancerad”.
  • MÅL: Att känna sig bekväm på isen, få motion, uppleva gruppgemenskap. Vid intresse så deltar även denna grupp på föreningens gemensamma uppvisningar. Vi erbjuder märkestagning, märke 1-8.

 

Vi delar in barnen efter ålder, kunskap och individuella behov utefter de förutsättningar föreningen har med tanke på tillgång till ledare och is.

De olika grupperna inom konståkningen finns för att, på ett bra sätt, få en struktur på träningen som tillgodoser den träning respektive åkare behöver. Åldrarna kan variera inom respektive nivå då träningen bedrivs i grupp, men individanpassas efter de förutsättningar föreningen har med tanke på tillgång på tränare och is.
Förflyttningar mellan grupper görs av ansvarig tränare, som besitter kunskap om och erfarenhet av att genomföra dessa förflyttningar så det gagnar den aktive på bästa sätt. Förflyttningen görs i samråd med aktiv och föräldrar.
Varje individ är unik och utvecklas i sin egen personliga takt beroende på de personliga förutsättningarna, vilket medför att alla i en grupp troligtvis inte utvecklas i samma takt. Detta innebär att en aktiv i en grupp kan få en rekommendation om att ett gruppbyte kan vara lämpligt för att passa just den individen bättre. Denne aktiva får då i samråd med föräldrar avgöra om man önskar byta grupp eller stanna kvar i den grupp hen redan tränar i. Kanske känner hen att hen vill vara kvar med sina befintliga träningskamrater och bedömer att det är av större vikt än individuell utveckling eller så väger vidare utveckling tyngre och hen byter grupp och får nya träningskamrater. Det är alltså i slutändan ett eget val för hen och hens föräldrar – stannar hen kvar i sin befintliga grupp kommer träningen i den gruppen kanske inte utveckla just denna individ maximalt, men hen tränar med de hen redan känner, som kanske just för denna individ är viktigare eller vice versa.

 

Ledare:                      

Träningen leds av ungdomsledare som har egen erfarenhet som åkare och är minst grundkursutbildade.
Till varje grupp finns också ett antal hjälpledare vid behov.

 

Hjälmpolicy i föreningen:
Det är obligatoriskt med hjälm för aktiva i Skridskoskolan. Hjälmen bör vara anpassad för träning på is och täcka hela huvudet (som en ishockeyhjälm utan galler).
När man tagit alla Leo-märken samt det efterföljande inledande kunskapstestet, kan det eventuellt vara dags att börja åka utan hjälm. När tränaren bedömer att en åkare är såpass stadig och redo att det är säkert för åkaren att börja åka utan hjälm, meddelas föräldrarna om det. De får ta beslut om deras barn/ungdom får börja ta av sig hjälmen successivt eller om den ska stanna på ett tag till.  I vår förening använder man riktig hjälm eller åker utan hjälm. Vi använder inte "pannband" som skydd - antingen är man mogen att åka utan hjälm eller så är man det inte. Mer säkert att hjälmen stannar på längre än att ta av sig den för tidigt.

 

 
Följ oss på Instagram