I Föreningen Solna Konståkning bedriver vi olika sorters träning för alla åldrar. Allt ifrån Skridskoskola till våra olika Konståkningsgrupper samt Avancerad verksamhet, som inkluderar Landslagsåkare.
Föreningens grupper:
* Skridskoskola, Skridskoteknik och Konståkningsskola
* Förberedande Konståkningsgrupp och Konståkningsgrupp
* Motionsgrupp
* Vuxen-/Hobbygrupp
* Avancerad verksamhet
De olika grupperna inom konståkningen finns för att, på ett bra sätt, få en struktur på träningen som tillgodoser den träning respektive åkare behöver. Åldrarna kan variera inom respektive nivå då träningen bedrivs i grupp, men individpassas efter de förutsättningar föreningen har med tanke på tillgång på tränare och is.
Förflyttningar mellan grupper görs av ansvarig tränare, som besitter kunskap om och erfarenhet av att genomföra dessa förflyttningar så det gagnar den aktive på bästa sätt. Förflyttningen görs i samråd med aktiv och föräldrar.
Närvaro på fys-rörlighetspass är en förutsättning för att kunna gå vidare till ett alternativ med fler ispass/vecka. Detta för att kunna ge de aktiva de bästa förutsättningarna för att fysiskt klara av de ökade kraven som konståkningens grenspecifika element ställer på utövaren.
Varje individ är unik och utvecklas i sin egen personliga takt beroende på de personliga förutsättningarna, vilket medför att alla i en grupp troligtvis inte utvecklas i samma takt. Detta innebär att en aktiv i en grupp kan få en rekommendation om att ett gruppbyte kan vara lämpligt för att passa just den individen bättre. Denne aktiva får då i samråd med föräldrar avgöra om man önskar byta grupp eller stanna kvar i den grupp hen redan tränar i. Kanske känner hen att hen vill vara kvar med sina befintliga träningskamrater och bedömer att det är av större vikt än individuell utveckling eller så väger vidare utveckling tyngre och hen byter grupp och får nya träningskamrater. Det är alltså i slutändan ett eget val för hen och hens föräldrar – stannar hen kvar i sin befintliga grupp kommer träningen i den gruppen kanske inte utveckla just denna individ maximalt, men hen tränar med de hen redan känner, som kanske just för denna individ är viktigare eller vice versa.
Det som skiljer mellan olika grupper är mängden träning på och utanför isen under en säsong, förväntningar på närvaro på alla delar av träningsupplägget, deltagande i läger, förväntningar på föräldrars engagemang och om åkaren vill tävla eller inte.
Ju mer mot satsning en åkare går desto mer ökar förväntningarna på engagemang från både åkare och föräldrar och fler obligatoriska delar införs för att ge åkaren förutsättningar att träna hållbart.
De flesta av föreningens grupper tränas av flera tränare, så får fler åkare möjlighet att successivt lära känna fler tränare och få hjälp med olika delar av sin träning. Flödet mellan olika grupper underlättas och samarbetet ger större möjligheter att sätta ihop grupper där åkarna får det stöd de behöver och kan utvecklas i sin takt.
Föreningen har valt att inte enbart sätta ihop grupper efter märkes-och testnivå då vi bedömer att det leder till stress och försvårar att väga in andra viktiga faktorer som t.ex. mognad, fokus och arbetstempo, som behövs för att kunna ta till sig träningen i en viss grupp.
Föreningens träning bedrivs i grupp. Inför varje säsong, och vid behov även under säsongen, görs översyner av vilka träningsgrupper föreningen ska ha och kan ha med tanke på vilka förutsättningar det finns med tilldelad is från Solna Kommun samt tränartillgång. I föreningen - tillika våra medlemmar bör ha i åtanke - utgår vi ifrån att alla har goda intentioner för de aktivas bästa och deras välmående- även vid gruppindelningar.
Närmare beskrivning av ramarna för de olika grupperna hittar ni i föreningens styrdokument "Riktlinjer".