Verksamhetsidé
Konståkning = träning på is och på mark!
Föreningen Solna Konståkning ser konståkningen som en idrott som innehåller flera idrotter i en. Första steget är att lära sig att åka skridskor i vår Skridskoskola. Vill man därefter träna konståkning består det av: Träning på is och träning på mark med inslag från ffa gymnastik, friidrott och dans. Allt för att genom variation, dvs motverka tidig ensidig specialisering, bygga en god grundfysik som i förlängningen klarar av de fysiska krav som konståkningens tekniska element ställer på utövaren. Göra konståkning till en hållbar idrott!
Fysträningen ligger som grund för att kunna öka antalet timmar (byte till grupp med ökat antal träningstimmar) och för att på ett hållbart sätt kunna träna konståkningens mer avancerade element. En god grundfysik är skadeförebyggande och en förutsättning för genomförande av de mer tekniskt krävande elementen i konståkning.
Enligt Svenska Konståkningsförbundets ”Strategi 2026” och ”Åkarutvecklingsplan” är träning av de fysiska kapaciteterna nästan en lika stor del som träningen på is, när det kommer till utövandet av idrotten konståkning.
Grundläggande målsättning
- Erbjuda alla i föreningen en trygg idrottsmiljö där de aktiva, ledare och tränare har roligt tillsammans. De aktiva mår bra och presterar efter egen förmåga och vilja samt efter familjens förmåga till det engagemang som behövs.
- Skapa ett livslångt intresse för idrottslig verksamhet.
Fysisk förmåga och fysiskt välmående påverkar människan på många sätt. Utöver att det skapar förutsättningar för ett långt och gott liv ger det också en tro på den egna förmågan – jag kan, jag vill! – som kan påverka välbefinnandet i flera avseenden.
- Att skapa förutsättningar för hållbara elitsatsningar utifrån en bred bas.
Den breda basen och Avancerad verksamhet är kärnan i verksamhetsidén.
Historik
Föreningen Solna Sportklubb bildades den 26.e november, 1959 och hette då IFK Vireberg och var fördelad på tre sektioner: Ishockey, konståkning och amerikansk fotboll. Sedan januari 2013 är konståkningen fristående och i allians med Sportklubben.
Föreningen Solna Konståkning har ca 300 aktiva medlemmar och erbjuder konståkning på alla nivåer – att skapa förutsättningar för hållbara elitsatsningar utifrån en bred bas är en av föreningens grundläggande målsättningar.
Föreningen är en av Sveriges mest framgångsrika konståkningsföreningar med flest antal Landslagsåkare och har så varit sedan 2010. Under SM-veckan har föreningen tagit 44st medaljer, bla 1 SM-guld och 10st JSM-guld, sedan 2006.
Den breda basen i föreningen och den ”röda tråd”, som löper genom de olika träningsuppläggen i de olika stegen i de olika utvecklingsfaserna, där stor hänsyn tas till den individuella utvecklingen och arbetstempot, är kärnan i framgångskonceptet.
Resultat
År 2006-2022/23
Svenska Mästerskapen
Senior-SM Junior-SM Ungdoms-SM
1st guld 10st guld 5st guld
2st silver 2st silver 2st silver
2st brons 1st brons 1st brons
Riksmästerskap för yngre ungdom
8st guld
7st silver
3st brons
Nordiska Mästerskapen
Senior Junior Ungdom
1st silver 2st guld 4st guld
2st silver 3st silver
2st brons 4st brons
Juniorvärldscup
Föreningen har haft aktiva som blivit uttagna av Svenska Konståkningsförbundet för att tävla i Juniorvärldscupen (Junior Grand Prix)
sedan 2008 fram till idag.
Junior-VM
Föreningen har haft uttagna startande med vid 9st JVM.
Europamästerskap
Föreningen har haft startande med vid 3st EM.
Europa-Ungdoms-OS (EYOF)
Föreningen har haft uttagna startande vid 2st EYOF.
Universiaden
Föreningen har haft uttagna startande vid 1st Universiad.
Styrdokument
Föreningen har elitlicens från Svenska Konståkningsförbundet och bedriver sin verksamhet med utgångspunkt i följande vägledande dokument: